Dag 22: Hikkaduwa

We vertrekken na het ontbijt naar Hikkaduwa, dit is vanaf Induruwa ongeveer 35 km langs de kust naar het zuiden. We willen een snorkeltripje maken en Kumar gaat het regelen bij Deep Blue Diving. We willen een motorboot met iemand erop die de hele tijd bij ons blijft. Dat lijkt even lastig, hun voorstel om ons bij het rif te droppen en ons na 2 of 3 uur weer op te halen wijzen we met grote afkeur af. We kennen de situatie niet en bovendien veiligheid eerst!

Na wat heen en weer gepraat gaat het toch gebeuren. Wij lopen via Mama’s naar het strand en 10 minuten later is er iemand van Deep Blue Diving met een schipper. We klimmen aan boord van een kleine motorboot met glazen bodem en varen naar het rif een paar honderd meter verderop. Onze schipper legt uit hoe het rif in elkaar zit en waar we wel en niet naartoe moeten. Sommige stukken vlak bij de rotsen kunnen we maar beter vermijden vanwege onregelmatige golfslag.

We gaan het water in en zien behoorlijk wat vissen. Na een rondje gezwommen te hebben rusten we uit op de boot. Aan boord komen is best lastig zonder trap, zeker voor Nanna, die heeft daar al haar kracht voor nodig. Uiteindelijk lukt het, maar er wordt wel even een trap geregeld. We gaan na de pauze weer het water in en zwemmen een rondje om een paar rotspartijen. We vinden een plek met veel vissen en blijven daar een poosje rondhangen. Wel jammer dat het koraal hier erg is aangetast door de tsunami, eerst door de enorme golven en later door alle vuil wat in het water terecht kwam.

Als we moe zijn klimmen we weer aan boord, echt handiger zo’n trap. Onze schipper duikt even het anker op, want die zat vast, en we vertrekken richting het strand. Hier zijn ze een grote zeeschildpad aan het voeren en wij nemen er ook een kijkje. Best gaaf om zo’n groot beest even te voeren met wat zeewier en hem even op zijn rug te kriebelen.
Daarna laat onze schipper de interessante stukken langs het strand nog even zien. Er zijn hier grote velden met cabbage corals en qua vissen is hier ook van alles te zien.
Als ons tripje ten einde is nemen we afscheid; we geven slr 500,- fooi en daar is deze man best blij mee. Inmiddels is het tijd voor een biertje en lunch bij Mama’s beach restaurant. Mathieu bestelt weer de Mama’s special chopsuey met cashewnoten, deze is anders dan de vorige keer, met oa een halve krab erin, maar zeker niet minder lekker.

Na de lunch gaan we nog even snorkelen vanaf het strand. We worden aangesproken door een local die vind dat we flippers nodig hebben want het koraal is best scherp enzo…. Ok, dan….. We huren voor slr 800,- twee paar flippers en krijgen uitleg over welke route we het beste kunnen afleggen. Dat blijkt achteraf best handig, omdat diepe en te ondiepe stukken zich hier in een grillig patroon afwisselen. We zien hier echt veel vis, o.a. Picasso doktervissen, picasso triggervissen, papagaaivissen, gekleurde baarsachtigen, een murene en een schorpioenvis. Helaas zien we geen schildpadden, maar het snorkelen is hier minstens net zo goed als vanochtend op het rif.

Rond een uur 5 rijden we weer terug naar het hotel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>